Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας προκαλεί θαυμασμό

Αξίζει να αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό της πόλης και να μην αγνοούμε την ύπαρξη τόσο σημαντικών κοιτίδων πολιτισμού.

Η Άρτα δεν έχει να ζηλέψει ως πόλη, τίποτα απολύτως.

 Η υπηρεσία εφορείας αρχαιοτήτων με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει καταφέρνει και κάνει σπουδαία πράγματα. Το ζητούμενο είναι να αγκαλιάσει ο Αρτινός κόσμος το αρχαιολογικό μουσείο», επισημαίνει η κυρία Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας βρίσκεται στη θέση »Τρίγωνο», κοντά στο γεφύρι της Άρτας. Το 1972 ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας από την αείμνηστη Ιουλία Βοκοτοπούλου, η οποία στεγάστηκε στην Τράπεζα της Μονής Παρηγορήτισσας. Η συλλογή περιελάμβανε ευρήματα τόσο από την Άρτα, όσο και από την ευρύτερη περιοχή. Ο τεράστιος όγκος των ευρημάτων, από τις ανασκαφές οδήγησε στην ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το φθινόπωρο του 2009. Το έργο της ανέγερσης του μουσείου εντάχθηκε το 2002 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης , με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παράδοση του κτιρίου στη ΛΓ’ Ε.Π.Κ.Α το φθινόπωρο του 2006, η Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας έκλεισε οριστικά, προκειμένου τα εκθέματα να μεταφερθούν και να πάρουν την τελική τους θέση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας κατά κύριο λόγο η Αμβρακία, η αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Άρτας, με παράλληλη αναφορά στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής τουλάχιστον εντός των ορίων του ομώνυμου νομού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες εισαγωγής και του »τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα. Τα ευρήματα από την πόλη της Άρτας προέρχονται από τις ανασκαφές στα δύο νεκροταφεία που διέθετε η Αμβρακία εκτός τειχών το ανατολικό και το νοτιοδυτικό, από τα δημόσια κτίρια. Είναι το Μικρό και Μεγάλο Θέατρο, ο ναός του Απόλλωνα και το Πρυτανείο, από οικίες και άλλα κτιριακά κατάλοιπα αλλά και κεραμικά ή κοροπλαστικά εργαστήρια που έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα της Συλλογής του αρχαιολογικού Μουσείου καλύπτουν μία μεγάλη χρονική περίοδο από την παλαιολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας

Τα περισσότερα εκθέματα αφορούν την ελληνιστική περίοδο, η οποία ως περίοδος συμπίπτει με την ύψιστη οικονομική και πολιτική ακμή της Αμβρακίας, καθώς τότε υπήρξε έδρα του κράτους των Ηπειρωτών. Αποτελείται από ποικίλες κατηγορίες αντικειμένων όπως : πήλινα αγγεία, ειδώλια, νομίσματα, χάλκινα αγγεία, όπλα, χρυσά αργυρά αλλά και χάλκινα κοσμήματα, χάλκινα, σιδερένια, μολύβδινα, οστέινα ή υάλινα μικροαντικείμενα, λίθινα αντικείμενα, όπως επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά βάθρα, αρχιτεκτονικά μέλη και λιγοστά έργα πλαστικής.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα, όσον αφορά την επισκεψιμότητα είναι πως μέσα στο 2016 πάνω από 2000 παιδιά έχουν επισκεφτεί το Μουσείο, είτε μέσα από τις εκδρομές είτε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσω των παιδιών, λοιπόν είναι σαφώς πιο εύκολο να κερδηθεί μία μεγαλύτερη μερίδα του κοινού και να αυξηθεί σταδιακά η επισκεψιμότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας

Το Μουσείο, όπως μας ανέφερε η κυρία Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα έπρεπε να διαφημιστεί πολύ περισσότερο από τους τοπικούς άρχοντες και να αγκαλιαστεί το εγχείρημα του. Πολλοί σύλλογοι, βέβαια έχουν ζητήσει να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο του Μουσείου και τους έχει παραχωρηθεί η αίθουσα του Μουσείου των πολλαπλών εκδηλώσεων και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να γνωρίσουν ευρύτερα το μουσείο.

Οι δραστηριότητες που γίνονται στο χώρο του μουσείου είναι πολλές και ποικίλες. Η υπηρεσία υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου που γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως είναι η αίθουσα με τους διαδραστικούς πίνακες. Η υπηρεσία κάνει προγράμματα με πολλά και διαφορετικά θέματα και αυτά τα προγράμματα τα παρακολουθούν πολλά σχολεία της πόλης. Ενδεικτικά στον τομέα των εκδηλώσεων, έχει γίνει εκδήλωση με τους αστρονόμους της Άρτας όπου έχουν στηθεί στον αύλειο χώρο του μουσείου τηλεσκόπια, οπού κανείς μπορεί να παρατηρήσει τις κινήσεις των αστεριών.

Έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες, όπως εκείνη με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και πολλές άλλες δραστηριότητες. Βασική επιδίωξη της κυρίας Βαρβάρας Παπαδοπούλου, αποτελεί η αφύπνιση του Άρτινου κοινού και να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του μουσείου και συνάμα να ανανεώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο.

Αξίζει να αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό της πόλης μας και να μην αγνοούμε την ύπαρξη τόσο σημαντικών κοιτίδων πολιτισμού. Η Άρτα δεν έχει να ζηλέψει ως πόλη, τίποτα απολύτως.

Πηγή