Φινλανδία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να καταργήσει όλα τα σχολικά μαθήματα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Στις διεθνείς αξιολογήσεις, βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα πρώτα δέκα. Ωστόσο, οι αρχές δεν επαναπαύονται κι έχουν αποφασίσει να φέρουν πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι θέλουν να καταργήσουν τα σχολικά μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών ώστε να μην υπάρχουν πλέον Φυσική , Μαθηματικά, Λογοτεχνία, Ιστορία ή Γεωγραφία.

Η Marjo Kyllonen, επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, εξηγεί τους λόγους των αλλαγών:

«Υπάρχουν σχολεία που η διδασκαλία τους στηρίζεται στον παλαιομοδίτικο τρόπο, ο οποίος ήταν χρήσιμος στις αρχές του 1900. Οι ανάγκες πλέον δεν είναι πια οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι πιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα».

Αντί για μεμονωμένα μαθήματα, οι μαθητές θα διδάσκονται τα γεγονότα και τα φαινόμενα σε διεπιστημονική μορφή. Για παράδειγμα, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξετάζεται από την οπτική της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και των Μαθηματικών. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλο όγκο γνώσεων για την αγγλική γλώσσα, την οικονομία και την ικανότητα επικοινωνίας.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων και θα ξεκινήσει από την ηλικία των 16 ετών. Η γενική ιδέα είναι ότι οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν μόνοι τους ποιο θέμα ή φαινόμενο θέλουν να σπουδάσουν λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για το μέλλον καθώς και τις δυνατότητες τους. Με το τρόπο αυτό, κανένας μαθητής δεν θα είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων Φυσικής ή Χημείας προσπαθώντας να καταλάβει που ακριβώς θα του χρησιμεύσουν.

Επίσης, θα αλλάξει η παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή. Οι μαθητές δεν θα κάθονται πλέον στο θρανίο τους περιμένοντας με αγωνίας να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Αντί γι’ αυτό, θα συνεργάζονται χωρισμένοι σε μικρές ομάδες για να συζητήσουν τα θέματα.

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τη συλλογική εργασία, κι αυτός είναι ο λόγος που οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τους εκπαιδευτικούς. Η σχολική μεταρρύθμιση θα απαιτεί μεγάλο ποσοστό συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών διαφόρων μαθημάτων. Περίπου το 70% των εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες σύμφωνα με το καινούριο σύστημα για την παρουσίαση πληροφοριών κι έτσι θα λάβει αύξηση μισθού.

Πηγή