Το σούπερ μάρκετ της αντι-σπατάλης

Από την Αθηνά Λεβέντη

Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από την πείνα, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.

Η Δανία ξεκίνησε εδώ και χρόνια να μειώνει την σπατάλη των τροφίμων, όταν το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους της χώρας, Rema 1000, συμφώνησε να αντικαταστήσει όλες τις προσφορές «2+1 δώρο», με εκπτώσεις σε μονά τεμάχια ώστε να μειώσει την σπατάλη.

Πρόσφατα όμως, νέο σούπερ μάρκετ, άνοιξε ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο τη σπατάλη τροφίμων. Μπορεί να πουλάει κυρίως προϊόντα που λήγουν, έχουν λάθος ετικέτες ή κατεστραμμένες συσκευασίες, όμως πέτυχε τόσο πολύ, που άνοιξε και δεύτερο υποκατάστημα μέσα σε μόλις 9 μήνες.

Τα δύο σούπερ μάρκετ Nørrebro Wefood λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές, και προϊόντα από δωρεές παραγωγών και άλλων σούπερ μάρκετ. Οι εθελοντές μαζεύουν τα προϊόντα που λήγουν και στη συνέχεια τα πωλούν με έκπτωση ως και 50%, ενώ τα έσοδα δωρίζονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πίσω από τη δημιουργία τους είναι η φιλανθρωπική οργάνωση DanChurchAid, η οποία είναι υπεύθυνη για το σούπερ μάρκετ και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας. Στη Δανία, η πώληση ληγμένων είναι νόμιμη, αρκεί να μην είναι άμεσα επικίνδυνα για την υγεία και να είναι σαφές ότι έχουν λήξει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη τροφή για τους ανθρώπους, λιγότερη σπατάλη αλλά και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, αφού σύμφωνα με την DanChurchAid, η βιομηχανία τροφίμων απελευθερώνει 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το να τελειώσει η σπατάλη των τροφίμων είναι ακόμα μακρινό μέλλον αφού σχεδόν 1,3 δισ τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο -περισσότερα από αρκετό για να τραφούν τα 1 δισεκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο- σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

via