16 βιβλία για να προσφέρετε (ή για να κακομάθετε τον εαυτό σας)

Από τη Μαρία Δρουκοπούλου

Από την Έλενα Φεράντε στον Λέοναρντ Κοέν κι από εκεί στο Ian Rankin, εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας

1. ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ
Το νέο όνομα
Μτφρ.: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 581 Η Έλενα Φερράντε συνεχίζει τη συγκλονιστική αφηγηματική ανατομία της ζωής των δύο κοριτσιών που ξεκίνησε με την «Υπέροχη φίλη μου». Στον δρόμο τους προς την ωριμότητα, δυο φίλες απομακρύνονται, ξανασμίγουν και μέσα από τον σαρωτικό ρυθμό της σχέσης τους συμπληρώνουν το παζλ της ζωής τους, καθεμιά με τα δικά της κομμάτια.

2. ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΡΙΤΖΑΣ
Bob Dylan – 100 τραγούδια
Εκδόσεις Πατάκη
Γραμμένο από έναν ένθερμο φαν του καλλιτέχνη, περιλαμβάνει κείμενα πάνω στα 100 κορυφαία δείγματα του έργου του. Στο φόντο διακρίνονται οι μεταβολές στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, μαζί με κάποια βασικά δεδομένα από την προσωπική ζωή του δημιουργού. Επιπλέον, άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής επιλέγουν ένα αγαπημένο τους κομμάτι και μιλούν γι’ αυτό.

3. ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Κλαρινέτο
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 464 Ο συγγραφέας ταξιδεύει από το Παρίσι, όπου αντιμετωπίζει τη μοιραία ασθένεια του φίλου και εκδότη του, στην Ελλάδα της κρίσης, όπου γνωρίζεται με ανθρώπους τσακισμένους από την οικονομική ανέχεια. Ανάμεσα στη ζεστασιά των ημερών και στη θλίψη της απουσίας· ανάμεσα στη μητρική γλώσσα και στη γραφή ξεφυτρώνει αναπάντεχα το ερώτημα: Γιατί ξεχνάμε;

4. IAN RANKIN
Ακόμα και τα άγρια σκυλιά
Μτφρ.: Νάντη Σακκά
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 512 Η αποστρατεία δεν ταιριάζει στον Τζον Ρέμπους. Έτσι, όταν η επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ ζητά τη βοήθειά του σε μια υπόθεση, δεν του παίρνει πολύ χρόνο να αποφασίσει. Ο Ian Rankin επαναφέρει τους σπουδαιότερους χαρακτήρες του σε μια ιστορία που διερευνά τις πιο σκοτεινές γωνιές των ενστίκτων και των επιθυμιών μας.

5. ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ
Ο κύκλος του πάθους
Εκδόσεις Α.Α.Μαρασλής
Σελ.: 268 Με το τελευταίο του έργο, ο συγγραφέας μάς επιβεβαιώνει τους πνευματικούς και λογοτεχνικούς του προσανατολισμούς. Σε αυτή την ανατρεπτική ιστορία μυστηρίου και πάθους ο συγγραφέας παίζει έντεχνα με ζωντανούς χαρακτήρες και φυτεύει τον σπόρο της αμφιβολίας για το πραγματικό και ουσιώδες, ώστε να επενεργήσει τελικά και αναπότρεπτα στον άγνωστο ψυχισμό μας.

6. ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΜΠΕΡΓΚ
Αναλωμένοι
Μτφρ.: Γιώργος Μπέτσος
Εκδόσεις Τόπος
Σελ.: 336 Ένας ιστός από παράλληλες αφηγήσεις που συνθέτει μια σαγηνευτική, ονειρική πλοκή, όπου η γεωπολιτική συναντά τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τη Βόρεια Κορέα, το Φεστιβάλ των Καννών, τον καρκίνο και το σεξ, σε εκδοχές που υπερβαίνουν κάθε φαντασία. Ένανα πληθωρικό, προκλητικό βιβλίο, το παρθενικό μυθιστόρημα του παγκοσμίως γνωστού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

7. MICHEL BUSSI
Τρία μαύρα νούφαρα
Μτφρ.: Κατερίνα Γούλα
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 488 Στο επίκεντρο της ιστορίας, τρεις γυναίκες: ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών με ταλέντο στη ζωγραφική, μια ιδιαίτερα γοητευτική νεαρή δασκάλα και μια ηλικιωμένη με μάτια κουκουβάγιας, που παρακολουθεί τα πάντα. Και ένα θανάσιμο πάθος. Με φόντο φήμες για πίνακες χαμένους ή κλεμμένους, θολές εικόνες δημιουργούνται καθώς μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν.

8. TED CHIANG
Ιστορίες της ζωής σου
Μτφρ.: Δημήτρης Αρβανίτης
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 376 Το διήγημα περιγράφει την άφιξη στη γη μιας ομάδας εξωγήινων που αναγκάζουν έναν Αμερικανό φυσικό και μια Αμερικανίδα γλωσσολόγο να ασχοληθούν με τη μελέτη και την αποκωδικοποίηση της γλώσσας τους, βοηθώντας τους δύο επιστήμονες να διερευνήσουν τα όρια της ανθρώπινης γλώσσας και την έννοια του χρόνου. Έχει γίνει ταινία με τον τίτλο «Άφιξη».

9. ΧΟΥΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΕΣΚΟΜΠΑΡ
Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου
Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις Μίνωας
Σελ.: 400
Είκοσι τρία χρόνια μετά τον θάνατο του αρχηγού του καρτέλ του Μεδεγίν, ο γιος του Εσκομπάρ ταξιδεύει σε ένα παρελθόν, για να δείξει το άγνωστο πρόσωπο του πατέρα του. Ένας άντρας διψασμένος για εξουσία, χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς οίκτο για κανέναν, που την ίδια στιγμή εκδήλωνε απέραντη αγάπη για την οικογένειά του.

10. ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ
Η μάστιγα της Ασίας
Μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Μίνωας
Σελ.: 232 Η Μάστιγα της Ασίας αποτελεί μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ως αυτόπτης μάρτυρας καταδεικνύει τις οργανωμένες σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους και την παθητική στάση που κράτησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

11. ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Ιζαντόρα Ντακ
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Σελ.: 40 Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, η πάπια Ιζαντόρα, ακολουθεί τα βήματα της διάσημης χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν. Κύκνοι, πάπιες, γλάροι, κότσυφες κι αηδόνια μάς αφηγούνται μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας και αυτο-αποδοχής, όπου το μπαλέτο και ο μοντέρνος χορός έχουν την τιμητική τους.

12. ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ
Το καράβι της γιορτής
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Σελ.: 40
«Πλησιάζουν Χριστούγεννα και οι είκοσι καλά διατηρημένοι πέτρινοι φάροι ξαφνικά ξυπνούν, αναβοσβήνοντας τις λυχνίες τους. Ή μπορεί και να νομίζω πως εκπέμπουν πολύ δυνατό φως για να μηνύσουν στα καράβια πως πλησιάζουν τη στεριά και πως, αν θέλουν για λίγες μέρες να γιορτάσουν μαζί με τους στεριανούς τον ερχομό του Χριστού, δεν έχουν παρά να δέσουν».

13. ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ
Το βιβλίο του πόθου
Μτφρ.: Ιωάννα Αβραμίδου
Εκδόσεις Ianos
Σελ.: 272
Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, καθώς στα ποιήματα που καταθέτει ο μεγάλος Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης αποτυπώνεται ο εσωτερικός του κόσμος με εξαιρετικό τρόπο, κάνοντας την ποιητική του τέχνη γοητευτική. Άνθρωποι, ζώα, φύση, γυναίκες, άντρες και παιδιά που παρελαύνουν σε πραγματικό χρόνο αποτυπώνονται με την πένα του και μας αναγκάζουν να σταθούμε δίπλα στην αφήγησή του.

14. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΣ ΡΕΓΚΟΣ
Αυτοβιογραφική αναφορά στον ζωγράφο Πολύκλειτο Ρέγκο
Εκδόσεις Ianos
Σελ.: 176
«Με πήρε για μια βόλτα με πανί με το Ασπροπούλι, ένα σκιαθίτικο πασσαρέλι που παράγγειλε ο Νίκος στα ναυπηγεία του Λεμονή στη Σκιάθο, το 1946, τη χρονιά που γεννήθηκα. Η βολτούλα με το πανί ήταν καλή και μου άρεσε, όμως έτσι, με το ήρεμο αεράκι, απομακρυνθήκαμε αρκετά από τα καφενεία της παραλίας της Αγίας Τριάδας…»

15. MAHI BINEBINE
Τα αστέρια του Σιντί Μουμέν
Μτφρ.: Έλγκα Καββαδία
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 160 Ο Γιασίν αφηγείται πώς μεγάλωσε γρήγορα και πέθανε ακόμη πιο γρήγορα στο Σιντί Μουμέν, στην άκρη της πόλης της Καζαμπλάνκα. Μυθιστόρημα τραγικό που ρίχνει φως στο συγκλονιστικό παρόν μας, γεμάτο άσχημες φάρσες και σιωπηλά δράματα, περιπλανήσεις και σκόνη, αδελφότητες και προδοσίες.

16. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Νέο γαλλικό θέατρο
Μτφρ.: Μ. Κάλμπαρη, Ανδρ. Στάικος, Δ. Κονδυλάκη
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 208
Οι εκδόσεις Άγρα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, δημοσιεύουν έργα των πλέον καταξιωμένων σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων της Γαλλίας, με σκοπό να εμπλουτίσουν τη σύγχρονη θεατρική βιβλιογραφία και το ρεπερτόριο των ελληνικών θεάτρων. Πολλά από τα έργα αυτά έχουν ήδη ανέβει στην ελληνική σκηνή. Ο παρών τόμος περιέχει έργα των Πομερά, Μινιανά και Κορμάν.

via