«Πολιτισμός σημαίνει σέβομαι την πόλη μου»

Από τον Νίκο Βατόπουλο

Αν η Αθήνα είναι γεμάτη αφίσες εκδηλώσεων, μουτζούρα στους τοίχους, κολλημένες τσίχλες στα πεζοδρόμια, σελοτέιπ στις κολώνες, πανώ στους στύλους, ας σκεφτούμε πρώτον το γιατί και δεύτερον τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για ένα φαινόμενο που δεν τιμά τον πολιτισμό της πόλης. Ηταν ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση της δράσης που ετοιμάζει για την Κυριακή 27 Νοεμβρίου η Birdland, μια κοινωνική συνεργατική επιχείρηση που παρεμβαίνει δυναμικά στον δημόσιο χώρο ζητώντας συμμάχους. «Οι δράσεις που ξεκινάμε είναι απλώς το εξωστρεφές επιστέγασμα της πολυετούς παρουσίας μας στην παροχή υπηρεσιών και στην παραγωγή προϊόντων κυρίως στον χώρο του πολιτισμού», λέει ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης εκ μέρους της Birdland.

Mε σημείο συνάντησης την γωνία Αιόλου και Σταδίου, την Κυριακή 27/11, ώρα 11.00, και σύνθημα «Καθαρίζουμε όλοι μαζί την Αθήνα», η Birdland αναλαμβάνει δράση διατυπώνοντας τα εξής εύλογα ερωτήματα: «Εχουμε αναρωτηθεί ποτέ πού καταλήγει το χαρτί των αφισών που κατακλύζει την Αθήνα; Ποιός καθαρίζει την πόλη μας από τις αφίσες, τις κόλλες, τα σελοτέηπ και τα αυτοκόλλητα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαφήμιση στο δρόμο και στις βιτρίνες των καταστημάτων; Πιστεύουμε, αλήθεια, ότι η αφισορύπανση ωφελεί τους διαφημιζόμενους καλλιτέχνες και οργανισμούς που επιθυμούν να προβληθούν;».

Την Κυριακή, μέλη της Birdland και εθελοντές με ελεύθερη συμμετοχή θα αναλάβουν να καθαρίσουν τέσσερις κεντρικές οδούς της Αθήνας (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος) από στρώματα αφισών που δεν χρησιμοποιούνται, σελοτέηπ, αυτοκόλλητων και κόλλας, σε τοίχους, κολώνες και βιτρίνες καταστημάτων. Ολα θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Οπως λένε οι διοργανωτές, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές στο ιστορικό κέντρο, στα Εξάρχεια, στη Νεάπολη, στο Γκάζι, στο Κουκάκι και αλλού με απώτερο σκοπό την παρότρυνση των πολιτών. «Αντιμετωπίσαμε ως τώρα πολλές δυσκολίες», λέει ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης. «Υπάρχει ένα τρίπτυχο. Οι διαφημιζόμενοι, οι διαφημιστές και η πολιτεία με το κανονιστικό της πλαίσιο. Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορούν να μας στηρίξουν και αδυνατούν να ανταποκριθούν. Οι διαφημιζόμενοι θέλουν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους και συχνά αναθέτουν την προβολή των εκδηλώσεών τους σε τρίτους που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τον σεβασμό στο περιβάλλον ενώ συχνά χρησιμοποιούν ανασφάλιστους εργάτες».

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα βουλιάζει στη βρωμιά από ένα κύκλωμα αδιαφορίας και συμφέροντος. Εκδηλώσεις σε μείζονες χώρους της Αθήνας, ακόμη και στην Τεχνόπολη του Δήμου, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο, και σε πλήθος μουσικές σκηνές, ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα με παράνομη αφισοκόληση ενώ απουσιάζει και η στοιχειώδης ευαισθησία να αποσύρονται οι αφίσες μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

«Μας ενδιαφέρει να αφήνουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα πολιτισμού», λέει ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο info@birdland.gr

via