Αυτά τα φυτά δεν χρειάζονται χώμα – και αναπτύσσονται μόνο με τον αέρα!

Από την Μερόπη Κοκκίνη

Τα αερόφυτα είναι μια πρακτική και όμορφη λύση, που, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα αναπτύσσονται σε όποιον χώρο τοποθετηθούν

Τα πρωτοείδα στο Paraphernalia, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, και μου φάνηκαν τόσο όμορφα, καλοσχηματισμένα και ντελικάτα, σαν ψεύτικα. Κι όμως, αυτά τα λεπτεπίλεπτα φυτά δεν προέρχονται από τις μεταλλάξεις που συνέβησαν σε κάποιο εργαστήριο αλλά είναι φυτά της φύσης και λέγονται αερόφυτα καθώς λαμβάνουν τα απαραίτητα γι’ αυτά θρεπτικά συστατικά από τον αέρα και χρησιμοποιούν το ριζικό τους σύστημα μόνο για να αγκυροβολήσουν σε ένα σημείο. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγο ψέκασμα με νερό. Μονάχα με αυτή τη λιγοστή φροντίδα μπορούν να ζήσουν χρόνια, τουλάχιστον έτσι λέει ο Βασίλης Σέμκος, ο γεωπόνος από τις Σέρρες που δημιούργησε την εταιρεία Airplants και τα εισάγει εδώ και κάποια χρόνια στη χώρα μας.

«Τα αερόφυτα είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae. Στο γένος αυτό εντοπίζονται πάνω από 700 είδη τα οποία είναι αειθαλή, πολυετή ανθοφόρα φυτά ενδημικά των βουνών, δασών και ερήμων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, των Νοτίων ΗΠΑ και των Δυτικών Ινδιών.

Είναι επίφυτα και μεγαλώνουν χωρίς έδαφος, συνήθως πάνω σε δέντρα ή βράχους. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστά και ως αερόφυτα. Έχουν υποτυπώδες ριζικό σύστημα το οποίο το χρησιμοποιούν για να αγκιστρώνονται πάνω σε φυτά ή άλλες επιφάνειες. Κατά κανόνα, τα είδη με λεπτότερα φύλλα προέρχονται από τα τροπικά δάση ενώ τα είδη με σκληρότερα φύλλα από τις ερήμους. Τα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από τον αέρα ή το νερό μέσω εξειδικευμένων κατασκευών που βρίσκονται στα φύλλα και λέγοντα τριχίδια.


Τα Tillandsia Ionantha Rood είναι ποικιλία ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή. Τα φυτά όταν ωριμάσουν και πλησιάζουν προς την άνθηση, παίρνουν χρωματισμούς φυλλώματος κόκκινους ή ροζ για να προσελκύσουν επικονιαστές και παράγουν μωβ ή λευκά άνθη, ανάλογα με την ποικιλία.

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με σπόρους ή με τη διαίρεση των νέων φυτών που φύονται στη βάση του φυτού. Ενώ συνήθως δεν καλλιεργούνται για τα άνθη τους, τα αερόφυτα, αν δεχτούν τις κατάλληλες φροντίδες μπορούν να ανθίσουν. Οι ανθοφορίες κάποιων ειδών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ωστόσο τα άνθη στις περισσότερες ποικιλίες είναι μικρά. Κάποια είδη, κατά την άνθηση αλλάζουν χρώμα, καθώς έτσι προσελκύουν επικονιαστές», μου εξηγεί ο γεωπόνος.

Κατά κανόνα, δεν θέλουν άμεσο ηλιακό φως, γιατί αυτό μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα, αλλά έμμεσο. Το πότισμα γίνεται τοποθετώντας τα σε λεκάνη με νερό και αφήνοντας τα ανάποδα να στεγνώσουν καλά κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να σαπίσουν ή ψεκάζοντάς τα ελάχιστα.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα υλικά ή δοχεία, όπως ξύλα ή γυάλες και επίσης μπορούν να κρεμαστούν ανάποδα από το ταβάνι.


Με χαρακτηριστική εμφάνιση που μοιάζει με μέδουσα το Tillandsia Caput Medusae σχηματίζει ψευδοβολβό στο κάτω μέρος.


Το Tillandsia Seleriana είναι ενδημικό δασών στα οποία φύονται πεύκα και βαλανιδιές. Είναι από τα πιο αργής ανάπτυξης αερόφυτα.


Η Royal Xerographica είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη των Tillandsia. Λόγω της ασυνήθιστης ομορφίας αλλα και του ιδιότροπου σχήματος της η xerographica ονομάζεται «Βασίλισσα των αερόφυτων».


Το Tillandsia Butzii είναι είδος που προτιμά την υγρασία, ενώ μπορεί να ανεχτεί και συνθήκες χαμηλού φωτισμού.


Το φύλλωμά του είναι έντονο πράσινο με λεπτά φύλλα και μωβ πιτσιλιές στη βάση. Σε κάποιες περιπτώσεις κοκκινίζει.


Όταν ωριμάσει και πολλαπλασιαστεί γίνεται πιο ανθεκτικό.