«Έξυπνη» Χαλκίδα

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η Χαλκίδα είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που θα δοκιμάσει πιλοτικά συστήματα για «έξυπνη» στάθμευση και φωτισμό. Τα προγράμματα Smart Parking και Smart Lighting, έχουν ως σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των ρύπων αλλά και τη διευκόλυνση εύρεσης θέσης παρκαρίσματος ώστε να βελτιωθεί η κίνηση στους δρόμους της πόλης.

Το σύστημα για έξυπνο φωτισμό αποτελείται από σώματα LED τεχνολογίας και αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 60%. Παράλληλα, μέσω ειδικής εφαρμογής θα γίνεται ευκολότερα η διαχείριση του δικτύου φωτισμού από τον Δήμο, που θα έχει συνεχώς εικόνα για την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Το σύστημα έξυπνου πάρκινγκ θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται σε 20 λεπτά κατά μέσο όρο, και φυσικά κάθε λεπτό που ένας οδηγός ψάχνει θέση, εκπέμπει και περισσότερους ρύπους. Ειδικοί αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης, οι οποίοι θα λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό, θα ενημερώνουν τους οδηγούς που βρίσκονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πως θα φτάσουν εκεί. Σε περίπτωση που η επιλεγμένη θέση έχει καταληφθεί, τότε γίνεται αυτόματα η εφαρμογή θα ενημερώνει για την πλησιέστερη ελεύθερη θέση.

Το έργο θα υλοποιήσουν από κοινού ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2017.

via