Ναι στις τοπικές τροφές

του Άκη Αδαμόπουλου

Οι τοπικές οικονομίες είναι μία από τις λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνθρωποι δείχνουν να ενισχύουν τις τοπικές τους οικονομίες, μέσω των αγορών. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν και περιβαλλοντικά, καθώς απαιτούνται λιγότερες ενεργειακές δαπάνες για τους παραγωγούς. Ένας από τους κυριότερους τομείς είναι οι τοπικές τροφές. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να τρώτε σε συχνή βάση τοπικά προϊόντα. Σας τους παρουσιάζουμε.

Τρόποι για να τρώμε τοπικές τροφές

Εστιατόρια με τοπικά προϊόντα. Προτιμήστε τη συγκεκριμένη κατηγορία για το φαγητό εκτός σπιτιού. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια, που σερβίρουν τοπικά εδέσματα, αρκεί να το επιβεβαιώσετε μέσα στο μαγαζί.
Αγορές. Υπάρχουν αρκετές λαϊκές αγορές και πλέον αγορές χωρίς μεσάζοντες. Σε αυτές, θα βρείτε σίγουρα φθηνά τρόφιμα και με λίγα λεφτά, που έρχονται από τον τόπο σας.
Κηπευτική. Ασχοληθείτε από μόνοι σας με τον προσωπικό σας κήπο. Ακόμα και αν μένετε σε διαμέρισμα, εκμεταλλευτείτε το χώρο της βεράντας ή της ταράτσας σας, για να φυτέψετε ορισμένα χρήσιμα κηπευτικά.
Μαγειρέψτε. Μπορείτε να μαγειρέψετε ένα πιάτο τη μέρα με τοπικές τροφές. Σταδιακά θα βάλετε στη διατροφή σας αυτά τα προϊόντα και θα γίνουν καθημερινότητά σας.
Δωρίστε φαγητό. Μπορέιτε να μαγειρέψετε μόνοι σας τοπικό φαγητό και να κάνετε το τραπέζι σε φίλους και γνωστούς για να εντριφύσουν και αυτοί στη συγκεκριμένη κουζίνα.
Καταψύξτε τα. Εάν τα τοπικά τρόφιμα είναι και εποχιακά, μπορείτε να τα διατηρήσετε για όλο το χρόνο. Ο τρόπος είναι απλά να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Από φρούτα μέχρι λαχανικά, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους.

Γιατί πρέπει να τρώμε τοπικά προϊόντα

Τοπική οικονομία. Σύμφωνα με μια μελέτη από το New Economics Foundation του Λονδίνου, ένα δολάριο που δαπανάται τοπικά, παράγει διπλάσια έσοδα για την τοπική οικονομία.
Πιο φρέσκα. Τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί στην εκάστοτε τοπική αγορά, είναι αναμενόμενο να είναι πιο φρέσκα σε σχέση με άλλα. Τα προϊόντα, που αγοράζονται σε σούπερ μάρκετ έχουν μεταφερθεί από τον αντίστοχο προμηθευτή για ημέρες ή εβδομάδες. Αντίθετα, η αγορά από τους τοπικούς αγρότες, περιλαμβάνει προϊόντα που συλλέγονται εντός 24 ωρών.
Καλύτερη γεύση. Τα φρέσκα προϊόντα είναι προφανές πως έχουν και καλύτερη γεύση σε σχέση με προϊόντα, που έχουν βγει στο εμπόριο για αρκετές μέρες.
Περιβάλλον. Η διατροφή με τοπικά προϊόντα σύμφωνα με έρευνες, ευνοεί το περιβάλλον και την ποιότητα του αέρα, περισσότερο και από το να τρώτε βιολογικά προϊόντα. Ένας από τους λόγους εείναι τα μειωμένα μεταφορικά ενεργειακά έξοδα.
Ανάπτυξη περιοχής. Η στήριξη των τοπικών εμπόρων, είναι υπεύθυνη για την γενική ανάπτυξη. Όταν αγοράζετε τοπικά, δίνετε έναν λόγο στους κατόχους αγροκτημάτων και βοσκοτόπων ένα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτυχθούν.

Πηγή: Flow Magazine