11 στάσεις στη Στέγη μέχρι τις γιορτές

Made in usa #φεστιβάλ #τέχνες: Οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη αμερικανική τέχνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στο μεγάλο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ στη Στέγη. Έργα ρεπερτορίου γίνονται αφορμή για ριζοσπαστικά πειράματα. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες και ομάδες που μας περιμένουν στην Κεντρική και τη Μικρή Σκηνή, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους της Στέγης Η ποπ κουλτούρα, οι νέες τεχνολογίες και οι μεταμοντέρνοι καλλιτέχνες εξερευνούνται, μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις, πειραματισμούς, masterclasses και συζητήσεις, με τους καλλιτέχνες αλλά και με συμμετοχικές τεχνικές που φέρνουν μαζί στη σκηνή τους ερμηνευτές και τους θεατές. Info: Ανακαλύψτε όλο το πρόγραμμα του Made in USA, 13-29 Νοεμβρίου.

Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi #συζήτηση #ελευθ. είσοδος: Έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο με το Περσέπολις. Σχεδιάζει και γράφει κόμικς, κάνει εικονογραφήσεις ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες, ταλαντούχες και πολύπλευρες καλλιτέχνιδες της εποχής μας, η Γαλλοϊρανή Μαρζάν Σατραπί, έρχεται για να συζητήσει μαζί μας. Info: Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi, 30 Νοεμβρίου.

Υβρίδια, σε συνεργασία με το Ars Electronica #έκθεση #new media art: Η Στέγη σε συνεργασία με το Ars Electronica, το μεγαλύτερο φεστιβάλ new media art στον κόσμο μας παρουσιάζει την πιο σύγχρονη έκθεση για το αύριο. Η έκθεση βάζει στο εικαστικό της μίξερ τις νέες τεχνολογίες, την ποπ κουλτούρα και τον ακτιβισμό δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα. Δεξαέξι έργα, ανάμεσά τους και δύο Ελλήνων, περφόρμανς αλλά και εργαστήρια γίνονται οι οδηγοί μας σε αυτό το χωροχρονικό ταξίδι, που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας. Info: Υβρίδια: Στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας, 7 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου. Εισιτ.: 2-5 ευρώ.

Tim Etchells #εικαστικά #instalation: Την άνοιξη η Αθήνα γέμισε από τις λέξεις του. Τώρα, λέξεις μέσα και έξω από το κτίριο της Στέγης μας καλούν να τις ανακαλύψουμε. All we have is words, All we have is worlds λέει με τα φωτεινά γράμματά του ο Βρετανός καλλιτέχνης Tim Etchells, που «ρίχνει φως» στο αυτονόητο: είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι κόσμοι μας. Οι φωτεινές εγκαταστάσεις από τον σκηνοθέτη, εικαστικό και επικεφαλής της διεθνώς καταξιωμένης ομάδας Forced Entertainment, μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Info: Tim Etchells, All we have is words, All we have is worlds, 7 Νοεμβρίου 2016 – 31 Ιουλίου 2017.

Ψηφιακές Τετάρτες #τεχνολογία #ελευθ. είσοδος: Το Διαδίκτυο είναι Νεκρό. Το Διαδίκτυο είναι παντού. Έχει μπει τόσο βαθιά στη ζωή μας που, ενώ έχουμε σταματήσει πια να το βλέπουμε, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τον κόσμο. Η ψηφιακή περιπλάνηση πραγματοποιείται στον κόσμο του Διαδικτύου, και σε όσα μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσα του. Info: Ψηφιακές Τετάρτες, Νοέμβριος 2016- Μάρτιος 2017. Είσοδος δωρεάν.

Αziza #μουσική #σύναυλία #τζαζ: Ο ήχος της σημερινής τζαζ αρχίζει και τελειώνει στο σημαντικό σχήμα των Aziza. Συμβατικές και αντισυμβατικές τεχνικές, παιξίματα που έγιναν αντικείμενο μελέτης και αντιγραφής, ενσωματώσεις ποικίλων επιρροών με τρόπο λειτουργικό και αβίαστο, ιδέες που αλληλοσυμπληρώνονται με ιδιοφυή τρόπo, είναι λίγα μόνο από τα κοινά στοιχεία της μουσικής των τεσσάρων δημιουργών (Chris Potter, Dave Holland, Lionel Loueke και Eric Harland), που μαζί συγκροτούν ένα απόλυτα σύγχρονο τζαζ σούπερ γκρουπ. Info: Aziza, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Εισιτ.: 5-34 ευρώ.

Μοσκώβ-Σελήμ του Γ. Βιζυηνού #θέατρο: Με φόντο τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του 18ου αιώνα, το έργο αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη που βιώνει από τον ίδιο του τον πατέρα, αναζητά την επιβεβαίωση μέσα στα πεδία των μαχών. Όταν βρίσκεται αιχμάλωτος στη Ρωσία, η ανάγκη του αυτή βρίσκει ανταπόκριση στον αιώνιο εχθρό: έναν Έλληνα στρατιώτη. Ο Μοσκώβ-Σελήμ είναι το τελευταίο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού. Εκδόθηκε σε τρεις συνέχειες στο περιοδικό Εστία από τις 28 Μαρτίου 1895 και τώρα ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης. Info: Μοσκώβ-Σελήμ, 12 Νοεμβρίου 2016– 9 Απριλίου 2017, Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου 5ος όροφος. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

Το κάλεσμα της φύσης #θέατρο #ελεύθ. είσοδος: Το βιβλίο του Τζακ Λόντον γίνεται παράσταση και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Μετά την περσινή πανελλαδική περιοδεία της παράστασης Γλάρος που ταξίδεψε σε περιοχές ή ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο, η Στέγη επιστρέφει με Το κάλεσμα της άγριας φύσης και επισκέπτεται ακριτικές περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σωφρονιστικά καταστήματα. Η σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική είναι της Ελένης Ευθυμίου. Info: Το κάλεσμα της φύσης, 31 Οκτωβρίου 2016-31 Μαίου 2017, εκτός Στέγης. Είσοδος δωρεάν.

Phaedra(s) #θέατρο: Μια μεγάλη ηθοποιός, βραβευμένη στις Κάννες και στη Βενετία, με περισσότερες από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, καταφθάνει στη Στέγη για ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ μεταμορφώσεων. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Info: Phaedra(s), σκηνοθεσία Krzysztof Warlikowski / Με την Isabelle Huppert, 20-22 Δεκεμβρίου.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ένας δολοφόνος στο Τόκιο #θέατρο: Η απαγωγή του λάθος αγοριού από το σωστό σπίτι. Ο εκβιασμός για λύτρα και το λυσσαλέο ανθρωποκυνηγητό για την αποκάλυψη του ενόχου. Η αυτοθυσία ενάντια στη μισαλλοδοξία. Ο κοινωνικός χάρτης του Τόκυο ξεδιπλώνεται σε ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ, κινούμενο στα όρια θεάτρου και κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία/ σύλληψη/ δραματουργία των Σύλλα Τζουμέρκα & Γιούλα Μπούνταλη. Info: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ένας δολοφόνος στο Τόκυο, 25-30 Δεκεμβρίου, 21:00.

6ο Πανόραμα Ελληνικής τζαζ #μουσική #live: Αν και είναι το 6ο Πανόραμα, θα συμβούν πολλά για 1η φορά… Η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής σε ένα τριήμερο με τολμηρές συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Το φετινό Πανόραμα φιλοδοξεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αφού επιχειρεί –με τη συνεργασία των μουσικών που συμμετέχουν– πρωτότυπους και ευφάνταστους συνδυασμούς και πρωτογενή σχήματα –όπως για παράδειγμα τρεις σπουδαίους πιανίστες επί σκηνής, ταυτόχρονα. Info: 6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, 2-4 Δεκεμβρίου/ Εισιτ.: 5-15 ευρώ.

via