Βιβλία-τεχνολογία, συμμαχία

Από την Παρή Σπίνου

Άνοιξε τις πύλες της η 68η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης στις 19 Οκτώβρη, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα, με 7.000 εκθέτες από 100 χώρες, 600 συγγραφείς από όλο τον κόσμο και 4.000 εκδηλώσεις, ενώ δυναμικό «παρών» δίνει και η Ελλάδα. Στην εποχή των ηλεκτρονικών εκδόσεων και των διαδικτυακών πωλήσεων η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο υπογραμμίζει ότι η συνεργασία τεχνολογίας και πολιτισμού δεν αποτελεί απειλή, αλλά πρόκληση.

Για τον λόγο αυτό, φέτος, πρώτη φορά, έχει την τιμητική του όχι ένας συγγραφέας αλλά ένας διάσημος ζωγράφος, που δεν αρνείται τη χρήση του iPad, των φωτοτυπιών, της Πολαρόιντ για τη δημιουργία των έργων του.

Πρόκειται για τον Βρετανό Ντέιβιντ Χόκνεϊ o οποίος καταφτάνει με «βαρύ φορτίο», το ογκώδες, 500 σελίδων, μεγάλου σχήματος λεύκωμα του «A Βigger Book» (Taschen).

Μεγάλα μουσεία από όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως και η documenta 14 που καλεί εκδότες, συγγραφείς αλλά και το κοινό να προσφέρουν απαγορευμένα βιβλία προκειμένου η Αργεντίνα εικαστικός Μάρτα Μινουχίν να δημιουργήσει τον «Παρθενώνα των βιβλίων» στην πλατεία Φρίντριχπλατς του Κάσελ.

Ακριβώς εκεί όπου το 1933 ρίχτηκαν από τους ναζί στην πυρά χιλιάδες βιβλία, η σύγχρονη εγκατάσταση με έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα θα αποτελέσει σύμβολο δημοκρατίας.

Στη σύγχρονη τέχνη θα δώσει έμφαση και η ελληνική συμμετοχή -την ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού- με σπουδαίες εκδόσεις, όχι μόνο από Έλληνες εκδότες, αλλά και από σημαντικούς φορείς και ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Φρυσίρα, Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ κ.ά.).

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης Ο Ντ. Χόκνεϊ με το λεύκωμα του «A Bigger Book» | Arne Dedert/picture-alliance/dpa/AP Images
Στο Ελληνικό Περίπτερο θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον 500 ελληνικά βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή 150 εκδοτικών οίκων.

Αυξημένος και ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη φέτος, φτάνοντας τους 20, έναντι των 14 το 2015 και 11 το 2014. Οι εκδόσεις Αγρα, Αιώρα, Αγγελάκης, Διάπλαση, Ενάλιο-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Cube Art, Mamaya, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Οπερα, Romiosini δίνουν το «παρών» μαζί με τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris συμβάλλοντας σε μια νέα δυναμική που παρουσιάζει το ελληνικό βιβλίο εκτός συνόρων.

Αυτό αποτυπώνεται και στον κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων: Για το 2016 καταγράφει 33 τίτλους που θα κυκλοφορήσουν σε 64 εκδόσεις ξένων εκδοτικών οίκων. Το 2011 καταγράφηκαν 8 μεταφρασμένοι τίτλοι, το 2014, 31 τίτλοι και το 2015, 22 τίτλοι.

Τρεις πρόσφατες ανθολογίες ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό θα παρουσιαστούν: «Critical Times Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction», των Ν. Λαιμού και Ε. Γιαννακάκη (Cambridge Scholars Publishing, 2015), «Futures: Poetry of the Greek Crisis» (Θ. Χιώτης, Penned in the Margins, 2015), «Austerity Measures The New Greek Poetry», Karen Van Dyck (Penguin, 2016).

Στη Φρανκφούρτη θα βρίσκεται και το Edition Romiosini του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) που έχει την έδρα του στο Βερολίνο, με 14 νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις σύγχρονης «κλασικής» λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα.

Το CeMoG παρουσιάζει επίσης τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των νεοελληνικών σπουδών στα γερμανικά (http://www.cemog.fu-berlin.de/el/edition-romiosini/index.html).

Παράλληλα, εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Περίπτερο. Από το θεατρικό έργο του Γιώργου Βέλτσου «Μάγκντα Γκαίμπελς» (εκδ. Αγρα) ώς την έκθεση 16 Ελλήνων εικονογράφων («Ο τοίχος των εικονογράφων») και την προβολή βραβευμένων δικών μας ταινιών animation.

via