Η Τεχνολογία στηρίζει έμπρακτα τον Πολιτισμό

Από τη Νεκταρία Μαραγιάννη

Πόσο μακριά είναι η ψηφιακή εποχή από τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού; και πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Σε διεθνές επίπεδο, ερωτήματα σαν και αυτά ίσως έχουν απαντηθεί εδώ και χρόνια, καθώς έχουμε ακούσει για πρωτοπορικές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας σε σημαντικά Μουσεία ή πολιτιστικούς Οργανισμούς. Φυσικά όταν αντίστοιχες ειδήσεις έρχονται από τη χώρα μας και μας αφορούν άμεσα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για το πώς λοιπόν η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην “απογείωση” των πλούσιων αποθεμάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ακούστηκαν πολλές απόψεις και παρουσιάστηκαν ποικίλες εφαρμογές, στην πρόσφατη 9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου “Διάζωμα” που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Επίδαυρο με κύρια θεματική «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής».

Υπενθυμίζουμε ότι επίκεντρο της δράσης του εν λόγω Σωματείου είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας.
Στη συνέλευση στην Νέα Επίδαυρο παρεβρέθησαν εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ., φίλοι του Διαζώματος, πολλοί προσκεκλημένοι ομιλητές, όπως ακαδημαϊκοί από διάφορα Πανεπιστήμια (Georgetown της Ουάσινγκτον), καθώς επίσης στελέχη επιχειρήσεων που στηρίζουν τη δράση του Σωματείου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, πέραν του απολογισμού της δράσης τους, να επισκεφθούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Θεάτρου του Άργους, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν και ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο οποίος επεσήμανε το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ, «να κάνει τον κόσμο καλύτερο με την τεχνολογία». Στην ομιλία του “Τεχνολογία και Πολιτισμός” αναφέρθηκε στις επαναστατικές τεχνολογίες (disruptive technologies) που φέρνει η ψηφιακή επανάσταση, οι οποίες αλλάζουν εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε στο πώς η Τεχνολογία επιδρά ολοένα και περισσότερο στον τρόπο που οι άνθρωποι προσεγγίζουν, αντιλαμβάνονται και κατανοούν το πολιτιστικό περιεχόμενο, αλλά και πώς τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον παραδοσιακό ρόλο των μουσείων και των φορέων που διαχειρίζονται και κατέχουν την πολιτιστική κληρονομιά σε ότι αφορά την τεκμηρίωση, την παρουσίαση και την προβολή της στο ευρύ κοινό.

Τόνισε, επίσης, πως στην αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην οποία βρισκόμαστε, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί βασικό στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Ο Όμιλος ΟΤΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω των επενδύσεών του –ύψους €1,3 δισ.- στην επέκταση των Δικτύων Νέας Γενιάς και σε άλλες καινοτόμες τεχνολογίες.


Γιάννης Κωνσταντινίδης: Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ

Όσο για τη σύνδεση της Τεχνολογίας με τον Πολιτισμό και τις δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κωνσταντινίδης, υπογράμμισε πως “ο πολιτισμός είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να «απογειωθούν» μέσω της τεχνολογίας, δίνοντας παραδείγματα πρωτοβουλιών που με τη σφραγίδα του Ομίλου ΟΤΕ δίνουν στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η χώρα μας ψηφιακή υπόσταση, διατηρώντας και καθιστώντας την πολιτισμική μας κληρονομιά πιο εύκολα προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο κοινό”.

Αναφέρθηκε, επίσης σε τρεις δράσεις: εκείνη για το Ψηφιακό μουσείο Ακρόπολης, το έργο ψηφιοποίησης, τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογράφησης σειράς εκθεμάτων του εν λόγω Μουσείου, καθώς και της ανάπτυξης πλήθους διαδραστικών πολυμεσικών και διαδικτυακών εφαρμογών, την Ψηφιακή κιβωτό του Αγ. Όρους, ένα σύνθετο έργο εξαιρετικής πολιτισμικής αξίας που περιλαμβάνει κατ’αρχάς τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής και εν συνεχεία, την ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή των κρυμμένων θησαυρών του Αγίου Όρους, και στην παροχή δωρεάν WiFi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα, υλοποιώντας μια επένδυση που ξεπερνά τα €2 εκατ., ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εξασφαλίσει δωρεάν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες (Wi-Fi) στους 20 μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας.

Ειδική μνεία έγινε στο ΟΤΕ HISTORY, το μοναδικό κανάλι στην ελληνική τηλεόραση που εστιάζει στην ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Είναι διαθέσιμο μέσω του ΟΤΕ TV και, σύμφωνα με τον ίδιο “δημιουργήθηκε με πολλή προσπάθεια, όραμα και σεβασμό απέναντι στο περιεχόμενο και το κοινό του και φιλοδοξεί να γίνει έναν νέος τόπος ψυχαγωγίας και μόρφωσης για τους τηλεθεατές”, καταλήγοντας στο ότι «η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Πάντα το έκανε, πάντα θα το κάνει. Ο παράγων άνθρωπος είναι αυτός που δίνει υπόσταση στις τεχνολογικές δυνατότητες, δίνει λόγο ύπαρξης στις ικανότητες των μηχανών. Για αυτό και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και την ανάδειξη του πολιτισμού».

Όσο για τη συνεργασία του Ομίλου ΟΤΕ με το ΔΙΑΖΩΜΑ, ξεκίνησε το 2015, συμμετέχοντας στη μελέτη «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό». Το Σωματείο μάλιστα έχει διαθέσει στο κανάλι ΟΤΕ HISTORY όλες τις φιλμογραφικές παραγωγές του. Επιπλέον, το ΟΤΕ HISTORY και το ΔΙΑΖΩΜΑ έχουν αναλάβει την παραγωγή μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ για διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού και συγκεκριμένα της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός περνάει κρίση, η αναβίωσή της Αρχαίας Ελλάδας χάρη στην τεχνολογία φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στις “χαμένες” αξίες.

via