Δημιουργία δάσους στην έρημο με χρήση λυμάτων

Στη μέση της ερήμου, δύο ώρες μακριά από το Κάιρο, βρίσκεται το δάσος Serapium -αποτέλεσμα ενός καινοτόμου προγράμματος της Αιγυπτιακής κυβέρνησης που στηρίζεται στη χρήση του νερού των λυμάτων για την ανάπτυξη των δέντρων και την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ερημοποίησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 όταν ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νερό των λυμάτων, επεξεργασμένο κατάλληλα, διέθετε τόσες πολλές θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για την ανάπτυξη των δέντρων, ώστε επιπλέον χορήγηση λιπασμάτων είναι περιττή. Η επεξεργασία αυτή, σε πρώτο στάδιο, με τη χρήση μηχανικών φίλτρων απομακρύνει βρωμιά και σκουπίδια από το νερό. Στη συνέχεια, για την αποσύνθεση της εναπομείνουσας οργανικής ύλης , προστίθενται οξυγόνο και μικρόβια. Η όλη διαδικασία δίνει ένα μείγμα παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στα εμπορικά λιπάσματα.

Με αυτόν τον τρόπο μέσα σε 15 χρόνια, σε ένα άγονο έδαφος και με έλλειψη νερού, δημιουργήθηκε μία φυτεία 2.000 στρεμμάτων που φιλοξενεί ποικιλία ιθαγενών και μη δέντρων. Κάποια μάλιστα, όπως ο ευκάλυπτος μεγαλώνει τέσσερις φορές γρηγορότερα από ότι στη Γερμανία γεγονός που αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης δασών προσφέρει στην Αίγυπτο και ένα πολύτιμο φυσικό πόρο, την ξυλεία. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν να θέλει, και μακάρι να το καταφέρει, να δημιουργήσει και άλλα τεράστια δάση στην έρημό της.

via