«Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο»: Αυτές είναι οι 5 ταινίες μεγάλου μήκους του φετινού Animasyros

Από τον Άρη Δημοκίδη

Στο Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους του Animasyros φέτος θα παρουσιαστούν πέντε φιλμ από τον Καναδά, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Το Διεθνές Φεστιβάλ & Aγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς. Ξεκίνησε το 2008 κι έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη.

Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of, που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτι κι άλλες παράλληλες δράσεις. Φέτος, το Animasyros εγκαινιάζει το τμήμα της Αγοράς που στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργειών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην επιβλητική Πλατεία Μιαούλη και αλλού, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους.

Nα οι 5 ταινίες μεγάλου μήκους:

1. Window Horses της Ann-Marie Fleming

Η ταινία προβάλλεται τόσο στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Μεγάλου Μήκους όσο και στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον θρησκευτικό και πολιτισμικό συγκρητισμό. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας με ρίζες από την Ιαπωνία και το Ιράν (και τις φωνές των Sandra Oh και Ellen Page). Πρεμιέρα για την Ελλάδα στο Φεστιβάλ.

Η Rosie Ming, μια νεαρή Καναδή ποιήτρια, προσκαλείται σ’ ένα φεστιβάλ ποίησης στο Σιράζ του Ιράν, αλλά εκείνη θα προτιμούσε να πάει στο Παρίσι. Ζει μαζί με τους υπερπροστατευτικούς Κινέζους παππούδες της και δεν έχει πάει πουθενά μόνη της. Στο Ιράν βρίσκεται ανάμεσα σε ποιητές και Πέρσες οι οποίοι της λένε ιστορίες που την αναγκάζουν να αντιμετωπίσει το παρελθόν της: τον Ιρανό πατέρα που υπέθετε ότι την εγκατέλειψε και την ίδια τη φύση της ποίησης. Πρόκειται για μια ταινία που αφορά τη γεφύρωση του πολιτιστικού καθώς και του χάσματος των γενεών. Έχει να κάνει με το να είσαι περίεργος. Να παραμένεις ανοιχτός. Και να βρίσκεις τη φωνή σου μέσα απο τη μαγεία της ποίησης.

Στην ταινία ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών: Sandra Oh (Rosie), Ellen Page (Kelly, ο καλύτερος φίλος της Rosie), Don McKellar (ένας νεαρός ποιητής που ονομάζεται Dietmar), Shohreh Aghdashloo (Mehrnaz, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης) και Nancy Kwan (υπερπροστατευτική γιαγιά της Rosie).

Περισσότεροι από 12 animators, συμπεριλαμβανομένων των Kevin Langdale, Janet Perlman, Bahram Javaheri και Jody Kramer, συνεργάστηκαν με τη Fleming για τη δημιουργία της ταινίας.

2. Life Animated του Roger Ross Williams

Βραβευμένη φέτος στο Sundance, είναι η γνωστή και πολύ συγκινητική ιστορία του Owen, ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, χρησιμοποιεί όμως τις ταινίες animation της Disney και καταφέρνει να αποκτήσει έναν κώδικα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Η ταινία Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του Owen, ο οποίος κατάφερε να βρει μια διέξοδο στον λόγο και ένα πλαίσιο κατανόησης του κόσμου μέσα από τα κινούμενα σχέδια της Disney. Χρησιμοποιώντας στιγμιότυπα από τη καθημερινή ζωή του Owen που εναλλάσσονται με αποσπάσματα από κλασικά κινούμενα σχέδια, η ταινία εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ενσυναίσθηση και η ταύτιση με καρτούν-χαρακτήρες, όπως οι Simba, Jafar και Ariel, προσφέρουν στον πρωταγωνιστή ένα μέσο κατανόησης των συναισθημάτων του και ερμηνείας της πραγματικότητας.

Έχοντας στη διάθεσή του πληθώρα αφηγήσεων, ο Owen καταφέρνει να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις της ενήλικης ζωής σε μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης.

3. And we were young του Andy Smetanka

Πρεμιέρα στην Ελλάδα. Όμορφο μέσα στον σκληρό ρεαλισμό του, το And We Were Young (Κι υπήρξαμε νέοι) είναι γυρισμένο με Super 8 και χάρτινες φιγούρες και έχει θέμα μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτών στη Γαλλία στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το And We Were Young είναι μια προφορική ιστορία κινουμένων σχεδίων για τους Αμερικανούς στρατιώτες, γνωστούς και ως «Doughboys», που βρέθηκαν στη Γαλλία κατά τους τελευταίους μήνες του Μεγάλου Πολέμου. Γυρισμένη με μια κάμερα Super 8, η ταινία χρησιμοποιεί χάρτινες ανθρώπινες μορφές για να δώσει ζωή στις προσωπικές αφηγήσεις των επιζώντων. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Andy Smetanka από τη Μοντάνα των ΗΠΑ είναι ένα σκληρό και ταυτόχρονα όμορφο έργο που απεικονίζει με αλησμόνητο τρόπο τον «πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους».

4. Nerdland του Chris Prynoski

Πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ακατάλληλο για παιδιά, καυστικό και διασκεδαστικό, με τις φωνές του Paul Rudd και του stand up comedian Patton Oswalt, είναι η ιστορία δυο φίλων γύρω στα 30 που αποφασίζουν να γίνουν πάση θυσία διάσημοι στο Los Angeles.

Το Nerdland αφηγείται την ιστορία δυο κολλητών φίλων –του Elliot, που φιλοδοξεί να γίνει σεναριογράφος, και του John που θέλει να γίνει ηθοποιός– οι οποίοι κάποτε ονειρεύονταν να κατακτήσουν το καλλιτεχνικό στερέωμα. Καθώς πλησιάζουν τα 30 και η απόγνωσή τους μεγαλώνει, ο John και ο Elliot αποφασίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο, όπου όλοι δουλεύουν συνέχεια, ασχολούνται με τις διασημότητες κι έχουν παραδοθεί σε μια υπέρμετρη ομφαλοσκόπηση, υπάρχουν πλέον περισσότεροι τρόποι για να γίνουν γνωστοί ή περιβόητοι. Γιατί, λοιπόν, να μη γίνουν διάσημοι σήμερα; Το Nerdland είναι η ημέρα τους.

5. Psiconautas του Alberto Vasquez

Το Psiconautas, τα ξεχασμένα παιδιά, είναι η ονειρική πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νικητή του Animasyros 6.0 Alberto Vasquez, που τη δημιούργησε μαζί με τον Pedro Rivero.

Ο Birdboy και η Dinky είναι δυο έφηβοι που παίρνουν την απόφαση να αποδράσουν από ένα νησί το οποίο χτυπήθηκε από μια οικολογική καταστροφή: ο Birdboy απομονώνεται από τον κόσμο, ενώ η Dinky ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι με την ελπίδα ότι ο Birdboy θα τη συνοδεύσει.

* Το φετινό Animasyros θα έχει 233 ταινίες από 34 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους – Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (διεθνές, φοιτητικό και ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα. Ερμούπολη Σύρου: 22-25 Σεπτεμβρίου.

via