Διασύνδεση των υδατοδρομίων στο Ιόνιο με Ιταλία & Αδριατική

Με τον Περιφερειάρχη Απουλίας (Ν. Ιταλία) Dr. Michele Emiliano συναντήθηκε στο Μπάρι, την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στη συνάντηση εργασίας οι δύο Περιφερειάρχες συζήτησαν για τη χάραξη κοινής στρατηγικής τόσο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των μεταφορών και της διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας όπου ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά και η διασύνδεση τους τόσο με την Ιταλία όσο και με άλλα υδατοδρόμια της Αδριατικής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Περιφερειάρχες καταρχήν συμφώνησαν στη σύμπραξη των δύο περιφερειών και σε συνεργασία και με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος να προωθηθούν από κοινού οι στρατηγικές επιλογές των Περιφερειών στον τομέα των μεταφορών με επίκεντρο την επέκταση του δικτύου των υδατοδρομίων.

Τη συζήτηση απασχόλησε αρχικά το θέμα της ιδιωτικοποίησης των 14 ελληνικών αεροδρομίων. Ο κ. Emiliano τόνισε ότι η διαχείριση των αεροδρομίων μπορεί και πρέπει να γίνεται από τις Περιφέρειες και όχι να παραχωρείται πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για την εναντίωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, τονίζοντας ότι η συμφωνία ήταν προαποφασισμένη σε εθνικό επίπεδο και αποτελούσε προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση της ΠΙΝ για τη διαχείριση των αεροδρομίων από τοπικούς φορείς με επικεφαλής την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Emiliano από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Γαλιατσάτο για την σύμπραξη της Αυτοδιοίκησης για τα αεροδρόμια της Νάπολης και του Μπάρι, μέσω της οποίας ανιχνεύεται η προοπτική για τη διαχείριση των δύο αεροδρομίων. Πρότεινε δε στον κ. Γαλιατσάτο την επέκταση της σύμπραξης αυτής με τη συμμετοχή της ΠΙΝ, δίνοντας της έναν διακρατικό χαρακτήρα, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο των Περιφερειών του Νότου της Ευρώπης.

O κ. Γαλιατσάτος πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για το συντονισμό των κοινών ενεργειών των περιφερειών τόσο στον τομέα των αεροδρομίων όσο και για τα μικρά λιμάνια.

Τέλος, ο κ. Emiliano αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Γαλιατσάτου για να επισκεφθεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Απουλίας είναι η μόνη Ιταλική περιφέρεια που συμμετέχει στο διασυνοριακό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας INTERREG Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020, γεγονός που την καθιστά σημαντικό εταίρο για την ΠΙΝ. Από πλευράς Ελλάδος μετέχουν εκτός από την ΠΙΝ, οι περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Διαπεριφερειακών Δικτύων & Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας πραγματοποίησε σειρά διαδοχικών συναντήσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας υποβολής προτάσεων της ΠΙΝ στην 1η πρόσκληση του Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τη Δήμαρχο του Μπρίντεζι AngelaCarluccioκαι τον Δήμαρχο του Μπιτόντο MicheleAbbaticchioκαθώς και με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς όπως τα Πανεπιστήμια του Lecce, του Μπάρι και το Instituto Agronomico Mediterraneo.

Τέλος πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας και με Περιφερειάρχες της Αλβανίας και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Armand Hillaj, τον Περιφερειάρχη Ελμπασάν Mehdi Pera και τον Περιφερειάρχη Μπεράτι Fatlli Adilaj, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι για τα προγράμματα Interreg.

via