8 sos για το ευεργετικό χαμομήλι

Από τη Μαριανίνα Πατσά

Κάθε μέρα ανακαλύπτονται και άλλα οφέλη του μικρού αυτού λουλουδιού. Συγκεντρώσαμε τα βασικότερα σε μια χρήσιμη λίστα

To ταπεινό μας χαμομήλι, δεν είναι ένα λουλουδάκι άνευ σημασίας, ούτε ένα αφέψημα αποκλειστικά για την τρίτη ηλικία, αφού έχει ευεργετικές ιδιότητες για όλους. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), τανίνες, σαλικυλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, κ.ά. Χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες μορφές, τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία ενώ η επιστήμη εξακολουθεί να ανακαλύπτει νέα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ιδιότητές του.

Έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση: Το χαμομήλι καταπολεμά τους ιούς. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, των ελκών, των μολύνσεων, της στοματίτιδας κ.ά.. Έχει ανακαλυφθεί επίσης ότι δρα ευεργετικά σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις, όπως στο άσθμα, την επούλωση πληγών, τη νόσο του Crohn, τις αιμορροΐδες και στην οστεοπόρωση. Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από φούσκωμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Τονώνει το ανοσοποιητικό: Το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έτσι αν νιώθουμε ότι μας τριγυρίζει κρύωμα ή ίωση, τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας με μερικές κούπες χαμομήλι.

Είναι χαλαρωτικό: Υπερένταση; Τότε ένα αφέψημα χαμομηλιού, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες αλλά και την αϋπνία, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό μας σύστημα.

Βοηθά στον πονοκέφαλο: Λίγο αφέψημα χαμομηλιού μειώνει την ένταση ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας.

Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις διαβήτη: Το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ, ελέγχοντας τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα.

Είναι αντικαρκινικό: Το χαμομήλι περιέχει απιγενίνη, ένα συστατικό όπου πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι επιδρά τόσο στην θεραπεία όσο και την πρόληψη, αφού η συγκεκριμένη ουσία έχει ελάχιστη επίδραση στα υγιή κύτταρα, αλλά προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά.

Μας κάνει καλό ακόμα κι αν δεν το πιούμε: Εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού (αφού κρυώσει φυσικά), βοηθάμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από δερματικά προβλήματα όπως ηακμή αλλά και μολύνσεις από μύκητες. Οι πλύσεις με χαμομήλι βοηθούν επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας κολπίτιδας. Για πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους, βουτάμε δυο βαμβάκια μέσα σε χαμομήλι και τα τοποθετούμε στα μάτια για λίγα λεπτά. Οι τανίνες του χαμομηλιού θα κάνουν το θαύμα τους.

Που το βρίσκουμε: Σε αποξηραμένη μορφή στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με βότανα. Κυκλοφορούν επίσης και κάψουλες, ταμπλέτες, κρέμες για τοπική χρήση και αλοιφές, που βρίσκουμε στα φαρμακεία.

SOS: Η κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Αν πάσχουμε από έλλειψη σιδήρου, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν την κατανάλωσή του. Αν είμαστε αλλεργικοί στα φυτά του γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, καλό είναι να αποφύγουμε το χαμομήλι.

via