Τo νέο σχολείο – θαύμα στο Αματρίτσε

Στήθηκε μέσα σε είκοσι ημέρες και είναι μια πρωτότυπη design κατασκευή μέσα σ΄ένα χωράφι που ήταν σε αγρανάπαυση. Κι έτσι πλέον 170 σεισμοπαθή παιδιά πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματα.

Ο σεισμός στην Κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου σκότωσε 295 άτομα και άφησε 4.000 άστεγους. Αν ίσχυε το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» σήμερα τα παιδιά θα περιφέρονταν ανάμεσα στα αντίσκηνα και οι γονείς θα αναρωτιούνταν μπροστά στο μικρόφωνο του δημοσιογράφου αν θα χαθεί η σχολική χρονιά.

Όμως απ΄ό,τι φαίνεται κάτι τρέχει στην Ιταλία.

«Θα τα ξαναχτίσουμε όλα!» δήλωσε σήμερα το πρωί στα εγκαίνια του σχολείου ο έκτακτος επίτροπος της κυβέρνησης για την Αναδόμηση, Βάσκο Ερανι. «Αρχίζουμε από εδώ, από αυτό το όμορφο σχολείο που είναι η ψυχή της κοινότητας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν υποσχόμαστε, παραδίδουμε έργο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Τώρα προτεραιότητά μας είναι να κλείσουμε τους χώρους φιλοξενίας το συντομότερο. Θα τα ξαναχτίσουμε όλα! Καλύτερα απ΄ό,τι ήταν πριν».
«Είμαστε ακόμα στην αρχή και ο δρόμος είναι μακρύς. Ομως για σήμερα ευχαριστώ» έγραψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σήμερα στο twitter με αφορμή τα εκγαίνια του σχολείου στο σεισμόπληκτο Αματρίτσε
Το νέο σχολείο είναι νηπιαγωγείο και δημοτικό και έχει 10 τάξεις φτιαγμένες από κοντέινερ. Απ΄έξω είναι πολύχρωμο, με μικρή παιδική χαρά, λίγο πράσινο και μία ξύλινη πρόσοψη που το κάνει να φαίνεται περισσότερο σαν κτίσμα και λιγότερο σαν παράγκα.

Μέσα οι τάξεις είναι ταπεινές μεν, αξιοπρεπέστατες και πεντακάθαρες δε. Οι τουαλέτες επίσης.

«Το είπαμε στις 27 Αυγούστου και χάρη στην προσπάθεια όλων, συντελέστηκε σήμερα αυτό το μικρό θαύμα», δήλωσε συγκινημένη και η υπουργός Παιδείας Στεφανία Τζιανίνι που πήγε στα εγκαίνια για να κόψει την κορδέλα.

Σημειωτέον, ειδικά το σχολείο του Αματρίτσε είχε γίνει βούκινο τον Αύγουστο, διότι ο προηγούμενος κατασκευαστής βγήκε και δήλωσε «Το σχολείο έπεσε με τον σεισμό διότι κανείς δεν μου είχε ζητήσει να κάνω αντισεισμική μελέτη». Εδώ δεν χωράνε και πολλά σχόλια…

«Η δουλειά που έγινε στο Αματρίτσε ήταν πολύ αποτελεσματική. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε επίσης την Ακουασάντα και την Αρκουατα – δουλεύουμε κι εκεί πολύ εντατικά», συμπλήρωσε η υπουργός.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές στο Αματρίτσε, άρχισαν επίσης τα μαθήματα αλλά εκείνοι δουλεύουν σε αντίσκηνα. Οσο για τον Ματέο Ρέντσι, δεν παρευρέθη στη φιέστα, δήλωσε όμως κι αυτός ικανοποιημένος στο twitter: «Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν να ξανανοίξει το σχολείο στο Αματρίτσε σήμερα. Είμαστε ακόμα στην αρχή και ο δρόμος είναι μακρύς. Όμως για σήμερα, ευχαριστώ. Ζήτω η Ιταλία».

via