O Καβάφης στη Μόσχα

Από την Λένα Λυδάκη

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF) που γίνεται αυτές τις μέρες στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, το VDNKh.

Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 έχουν προσκληθεί σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της χώρας με το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση να αποτελεί έναν από αυτούς. Μία σειρά ανοικτών συζητήσεων και ομιλιών σχεδιάστηκαν με σκοπό να διαδώσουν το καβαφικό έργο αλλά και να φωτίσουν τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Αλεξανδρινού ποιητή.

Το έργο του Καβάφη έχει καταλάβει εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ποίηση με μεταφράσεις αρχικά στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και κατόπιν σε πολλές άλλες γλώσσες. Το σώμα των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει 154 Αναγνωρισμένα ποιήματα, 37 Αποκηρυγμένα (τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα, τα οποία αργότερα αποκήρυξε) τα Κρυμμένα (75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του) και 30 Ατελή (βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή). Μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα ποιήματά του στον ιστότοπο kavafis.gr

Info: Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, 7 – 11 Σεπτεμβρίου, Eκθεσιακό Kέντρο VDNKh.

via

Κατηγορία: 07 Βιβλιοπαρουσι