«Απλωμένες» αναμνήσεις

Η Φινλανδή καλλιτέχνης Kaarina Kaikkonen εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιώντας ίδιας κατηγορίας μεταχειρισμένα ρούχα π.χ. σακάκια ή πουκάμισα ή γραβάτες κ.λ.π.. Οι εντυπωσιακές καλλιτεχνικές επεμβάσεις της είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο, δεν στηρίζονται απλά και μόνο στην έννοια της ανακύκλωσης αλλά σημαίνουν πολύ περισσότερα.

Η Kaikkonen μοιάζει να δημιουργεί ‘γέφυρες’ γεμάτες αναμνήσεις. Όπως αναφέρει η ίδια ξεκίνησε τις τεράστιες αυτές εγκαταστάσεις με τα μεταχειρισμένα ρούχα την δεκαετία του ΄80, χρησιμοποιώντας αρχικά αντρικά σακάκια ή πουκάμισα αντλώντας έμπνευση από τις πολύτιμες αναμνήσεις της για τον εκλιπόντα πατέρα της. Τα τελευταία χρόνια εμπνέεται, αντίστοιχα, από μνήμες που την πλημμυρίζουν για τη μητέρα της με αποτέλεσμα οι εικαστικές της δημιουργίες να στηρίζονται σε γυναικεία μεταχειρισμένα ρούχα. Θά έλεγε κανείς, ότι κάθε κρεμασμένο ρούχο είναι και μια ανάμνηση, ένα χαμόγελο και ίσως ένα λυτρωτικό δάκρυ.

Όπως και να έχει, οι δημιουργίες της Kaarina Kaikkonen μεταμορφώνουν εντυπωσιακά κάθε χώρο που τοποθετούνται και αξίζει να τις γνωρίσουμε μέσω φωτογραφιών με μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα της kaarinakaikkonen.com

via