Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF) που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Ρωσικής πρωτεύουσας, το VDNH.

Η πρόσκληση προς την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα έγινε από το ρωσικό υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/, Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas-Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα καθώς και του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Η συγκυρία αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργηθούν λογοτεχνικές, και ευρύτερα πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, να συνδιαμορφωθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και συναλλαγών σε επίπεδο τόσο πολιτιστικό όσο και εμπορικό, στον τομέα του βιβλίου. Οι παραδοσιακές, μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία φαίνεται να έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς περιορισμένα πλέον μεταφράζονται οι νέοι Έλληνες δημιουργοί στη ρωσική γλώσσα, ενώ παράλληλα οι σύγχρονοι Ρώσοι δεν έχουν δώσει παρά ελάχιστα δείγματα γραφής στο ελληνικό κοινό, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης μεταφράσεων. Η παρούσα συνεργασία δημιουργεί δυνατότητες και προοπτικές επαναπροσέγγισης του ρωσικού κοινού και προβολής της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητα όπως καταγράφεται μέσα από τα βιβλία, επενδύοντας σ’ έναν γόνιμο διάλογο.

Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του Προέδρου του ΕΙΠ Καθ. Κωνσταντίνου Τσουκάλα, ενώ την Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Καθ. Κώστας Γαβρόγλου.

Τα εγκαίνια της ΔΕΒ Μόσχας θα τελέσει ο Πρόεδρος της ρωσικής βουλής (Δούμα) Mr. S.Ye.Naryshkin.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.30 στο ελληνικό περίπτερο, θα ακολουθήσει, από τις 14:00 έως τις 16:00, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις».
Στην ελληνική αποστολή, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών συμμετέχουν επίσης, ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε προς τους Έλληνες εκδότες το ΕΙΠ τέσσερις ελληνικοί εκδοτικοί Οίκοι – εκδόσεις της Εστίας, εκδόσεις Ίκαρος, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εκδόσεις Πατάκη, στέλνοντας εκπροσώπους τους που θα συμμετάσχουν στην Επαγγελματική Συνάντηση με Ρώσους εκδότες που προγραμματίζεται για την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 14:00, στο χώρο της βιβλιοθήκης του ελληνικού περιπτέρου.

Θα προηγηθεί, στις 11.30, την ίδια ημέρα, η παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου στο διεθνές επαγγελματικό φόρουμ που οργανώνουν οι Ρώσοι, από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, Σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της Ομάδας για την Πολιτική Βιβλίου του ΥΠΠΟ.

via