Ο Γούντι Άλεν «μετακομίζει» στην τηλεόραση

Από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Είναι λίγο σαν να έπεσε και το τελευταίο κάστρο. Το γεγονός ότι ο Γούντι Αλεν, έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια καριέρας και περίπου ισάριθμες ταινίες, έκανε τελικά το τηλεοπτικό βήμα, είναι από μόνο του είδηση. Μόνο βέβαια επειδή πρόκειται για τον συγκεκριμένο, μιας και οι περισσότεροι σπουδαίοι συνάδελφοί του (Μάρτιν Σκορσέζε, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Tζ. Τζ. Αμπραμς, Nτέιβιντ Φίντσερ, Ρίντλεϊ Σκοτ, για να αναφέρουμε κάποιους μόνο) έχουν ήδη κάνει μεγαλύτερα ή μικρότερα περάσματα από τη μικρή οθόνη, μέσα στην τελευταία πενταετία. Ο βετεράνος Αλεν ωστόσο έμοιαζε να αρνείται πεισματικά. Αλλωστε όταν έχεις τη συνήθεια να κάνεις (τουλάχιστον) μία ταινία τον χρόνο, για 36 συνεχόμενα έτη, δεν μένει και πολύς χρόνος για τα υπόλοιπα. Χρόνο και ενέργεια πάντως που παραδόξως βρήκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης στα 81 του, μιας και το «Crisis in Six Scenes» είναι πλέον γεγονός και θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από 30 Σεπτεμβρίου.

Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το σενάριο των 6 μισάωρων επεισοδίων, γραμμένων και σκηνοθετημένων εξ ολοκλήρου από τον Αλεν, είναι μια μικρή περίληψη: δεκαετία του ’60 και η αμερικανική κοινωνία βρίσκεται εν μέσω αναταραχής. Εμείς παρακολουθούμε την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας, η οποία θα δεχτεί έναν απροσδόκητο επισκέπτη που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή της. Κι αυτό είναι όλο. Κατά τα λοιπά πρέπει να περιμένουμε μια από τις γνωστές κομεντί του Αλεν, ίσως με κάποια παραπάνω κωμικά γκανγκς για να ταιριάζει καλύτερα στο τηλεοπτικό φορμά. Και βέβαια τον ίδιο τον αειθαλή δημιουργό, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά μαζί με την ποπ σταρ Μάιλι Σάιρους(!).

«Θέλω να αραιώσεις λίγο από την κορυφή», λέει στον Ιταλό (φυσικά) κουρέα ο Αλεν, στο τρέιλερ της σειράς. «Δεν υπάρχουν και πολλά εκεί πάνω έτσι κι αλλιώς», απαντά εκείνος και τότε ο «πελάτης» βγάζει από την τσέπη του ένα φύλλο περιοδικού. «Να, σαν κι αυτόν θέλω να με κάνεις». «Μα αυτός είναι ο Τζέιμς Ντιν!», λέει αγανακτισμένος ο μπαρμπέρης, για να εισπράξει άλλον έναν κλασικό γουντιαλενικό χείμαρρο νευρωτικού χιούμορ. Και κάπως έτσι λογικά θα πάει το πράγμα. Ο ίδιος ο Γούντι Αλεν πάντως, λίγο αφότου είχε αναλάβει το πρότζεκτ για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού Amazon Prime, είχε δηλώσει πως μετανιώνει κάθε στιγμή από τότε που είπε το «ΟΚ» και πως η όλη διαδικασία είναι «πολύ, πολύ δύσκολη». Αυτά βέβαια πέρυσι. Εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι θα τα παρατήσει και θα φύγει, η μίνι σειρά τελικά είναι έτοιμη στην ώρα της, ενώ στο μεταξύ πρόλαβε να γυρίσει και το «Cafe Society», που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στις ελληνικές αίθουσες. Ο τύπος είναι απλώς απίθανος.

via