Παράθυρα στολισμένα λες με ‘πολύχρωμους δαντελένιους γιακάδες’

Τα τελευταία χρόνια ο Ρώσος φωτογράφος Ivan Hafizovταξιδεύει στην αχανή χώρα του συγκεντρώνοντας σε φωτογραφικά καρέ ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς που χάνεται. Τα παράθυρα με τα ξύλινα σκαλιστά πλαίσια. Δείγματα της περίτεχνης ξυλουργικής τέχνης nalichniki, απαραίτητης διακόσμησης του παραδοσιακού ρωσικού σπιτιού. Οι ρίζες της λαϊκής αυτής τέχνης εικάζεται να βρίσκονται στους παγανιστικού χρόνους εκφράζοντας την ανάγκη των κατοίκων να ξορκίσουν κάθε κακό.

Με το πέρασμα των αιώνων οι συμβολισμοί ξεχάστηκαν αλλά η παράδοση που θέλει τα παράθυρα να πλαισιώνονται από κάσες που προεξέχουν διακοσμημένες με πολύπλοκα σχέδια συνεχίστηκε μέχρι και το 19ο αιώνα. Μάλιστα στις διάφορες περιοχές της Ρωσίας οι γλύπτες χρησιμοποιούσαν διαφορετικές τεχνοτροπίες όπως άλλωστε και διακοσμητικά μοτίβα ή χρώματα.

Για να φωτογραφήσει αυτά τα ιδιαίτερα δείγματα αρχιτεκτονικής και κουλτούρας ο Ivan Hafizov έχει ταξιδέψει ήδη σε πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας του και συνεχίζει. Ήδη στο λογαριασμό του στο Instagram υπάρχει ένας μικρός θησαυρός από παράθυρα στολισμένα λες με ‘πολύχρωμους κολλαριστούς δαντελένιους γιακάδες’. Μια εικονική περιήγηση που σε ταξιδεύει.

Πηγή (mymodernmet)

via