Δωρεάν πρόσβαση στο αρχείο της συλλογής Bauhaus του Πανεπιστημίου του Harvard

Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εμφάνιση της σχολής Bauhaus και το Πανεπιστήμιο του Harvard προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει μία από τις πρώτες και συνάμα μεγαλύτερες συλλογές έργων του καλλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού κινήματος που επηρέασε όσο λίγα τον 20ο αιώνα.

Στην ιστοσελίδα του παγκοσμίως κορυφαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος υπάρχουν διαθέσιμα προς μελέτη πλέον των 32.000 έργων όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες, περιοδικά και άλλο υλικό που αφορά τη σχολή που ίδρυσε το 1919 ο Γερμανός αρχιτέκτονας Walter Gropius στοχεύοντας να αποδείξει ότι η τέχνη και η μηχανική δεν έπρεπε να μένουν αποξενωμένες μεταξύ τους αλλά η μία να ωφεληθεί από την άλλη.

Η σχολή σταμάτησε να λειτουργεί το 1933 με την άνοδο του ναζισμού αλλά μέσα σ΄αυτά τα 14 χρόνια λειτουργίας οι ριζοσπαστικές ιδέες και οι νέοι μεθόδοι διδασκαλίας από εμπνευσμένους δημιουργούς όπως Wassily Kandisky, Marcel Breuer, Paul Klee, Oskar Schlemmer, László Monoly-Nagy, Hannes Meyer Ludwig Mies van der Rohe έγιναν αιτία να γίνει φυτώριο για πλήθος –ισμών όπως εξπρεσιονισμός, ντανταϊσμός κ.α.

Γνωρίστε από τον καναπέ του σπιτιού σας την εξαιρετική συλλογή έργων Bauhaus. Σ’ αυτή τη σχολή επινοήθηκαν για πρώτη φορά αντικείμενα που σήμερα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ένας πραγματικός θησαυρός γνώσης σας περιμένει στο παρακάτω λινκ της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου του Harvard www.harvardartmuseums.org/collections/special-collections/the-bauhaus


Wilhelm Wagenfeld, Coffee and Tea Service: 5-Piece Set, 1924-1925


Marcel Breuer, Club Chair (B3), c. 1931


Wassily Kandinsky, Jocular Sounds, 1929

Marianne Brandt, Untitled [with Anna May Wong], 1929


László Moholy-Nagy, Light Prop for an Electric Stage (Light-Space Modulator), 1930

via